כפר אז''ר
מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע''מ

היסטוריה וגיאוגרפיה - נוף וטבע

צריפיהם של ראשוני העולים על הקרקע מוקמו סביב אחת הנקודות הגבוהות בלב בקעת אונו. אמנם זו לא הנקודה הגבוהה ביותר בכפר אך עליה הוקם מגדל המים וסביבה תוכנן מרכז החיים הציבוריים של המושב. 

המיקום הגיאורפי של מגדל המים:

 קו הרוחב צפוני "22'32º03,

 קו האורך המזרחי "36'34º50.

ברשת הקואורדינטות הארצי מיקומו הוא 1353.1624.

מגדל המים ניצב על שלוחה המשתרעת לרוחב הכפר, הנקודה הגבוהה ביותר שבשלוחה נמצאת בצד המערבי ליד המשקים של טפר-שמשי בגובה 55.7 מ' מעל גובה פני הים.

מגדל המים של הכפר נראה למרחקים ובמלחמת השחרור היתה ממוקמת עליו עמדת תצפית וממנה העבירו הודעות באיתות מורס. לפני שנים כאשר קו האופק לכיוון מערב לא היה חסום בבנייה גבוהה, ניתן היה לצופה לכיוון מערב, לראות ממרומי המגדל, את נצנוצי האור שעלו מגלי הים התיכון, בשעות שלפני השקיעה.

בין שתי השלוחות הגבוהות החוצות את הכפר משתפלות חצרות הבתים אל ואדי אכזב החוצה אותו לרוחבו ומחלק אותו בין שני האירגונים שעלו על הקרקע - ארגון מעש בדרום ולאחר כשנתיים, ארגון ברנר.

נחל דיבשון, או ואדי אל עסאל ששמו ניתן לו לתאר את הבוסתנים שגדלו לאורכו, עד היום ניתן לקטוף את פרי הצבר העסיסי הגדל פרא, לנסות ולהקדים את הציפורים שמשתוקקות כמונו לאכול מהתאנים הבשלות, להתפעל מעץ הרימונים המניב מדי שנה עשרות פירות ולהתבשם מריחם המגרה של שיחי הזעטאר והמרווה. 

לימים ניתן לתוואי הואדי השם "רחוב יובל" ומי הגשמים הנקווים בו בימי החורף זורמים לנחל אילון הנשפך לירקון ההולך אל הים.